Kazuar

  kazuar-2

Kazuarji so med najstarejšimi pticami na svetu. Spadajo med Družina Ratite kot Emu, Noj, Rhea in Kiwi. So sadjejedi (frugivore) živali ki razpršijo več kot sto vrst gozdnih dreves in trt. Zato ima ta »vrtnar deževnega gozda« pomembno vlogo pri regeneraciji in raznolikosti deževnega gozda.

Na svetu obstajajo tri vrste kazuarjev: južni kazuar v Avstralija , Nova Gvineja in Ceram; enojni pleteni kazuar (Cassowary unappendiculatus) v severni Novi Gvineji; in pritlikavi kazuar (Casuarius bennetti) v Montani Novi Gvineji. Ime kazuar je papuanskega izvora. Izhaja iz 'kasu', kar pomeni rogat, in 'weri', kar pomeni glava, glede na glavo s kaskado ali čelado.



Videz


Kaska ni, kot je včasih navedeno, poroženela ali kostna ali štrlina iz lobanje, temveč trda keratinozna koža, ki prekriva jedro iz trdnega, celičastemu penastemu materialu (po strukturi je podoben stiroporu). Je vzdolžno tog, vendar ga je ob straneh mogoče stisniti.

Elastičen in prožen, deluje tako kot amortizer kot pokazatelj starosti in dominantnosti. Kazuar pri teku spusti glavo in v tem položaju mu služi zasuk s svojim nazaj nagnjenim nagibom, da odvrne trto/rastje stran od glave. Začne se razvijati pri mladih pticah, starih od 18 do 24 mesecev.

kljun


Kljun je podoben kaski, saj je tudi mehak. Kazuarji v živalskih vrtovih imajo pogosto poškodovane lupine in kljune, ker ptice z glavo trkajo ob ograjo.

Wattles


Gola koža okoli kazuarjevega vratu je svetlo modra, s sprednjega dela vratu pa visita dva rdeča zavoja. Modra barva na zadnji strani vratu postane svetlo rdeča na zatilju. Samice imajo pogosto svetlejše vratne pletenice, vendar se intenzivnost barve pri vseh pticah spreminja z razpoloženjem.

perje


Perje je bleščeče črno, grobo in dlakasto z zelo malo puha. Imajo dve gredi, enako kot emuji. Ni repa ali letalnih peres. V primerjavi s telesom so krila majhna. Temno perje in pisani pletenici razbijejo obris ptice in ji pomagajo, da se zlije z gozdnimi sencami.

Noge in stopala


Noge kazuarja so krepke in zelo močne, stopalo pa je lahko dolgo do 180 mm. Srednji od treh naprej obrnjenih prstov lahko doseže dolžino 120 mm. Najbolj notranji od teh treh prstov je dolg oster krempelj, dolg do 80 mm.

Kazuar se bori tako, da skoči v zrak in brca naprej, včasih z obema nogama. Borbeni kazuari dvignejo perje, upogibajo vratove tik pod telo in glasno rjovejo. Vendar se običajno ne borijo dolgo in običajno naredijo malo škode.

Odtis


Velikost odtisa se lahko uporabi za približek starosti in velikosti posameznih ptic, pri čemer imajo samice na splošno večji odtis; samci in piščanci imajo manjše potiske.

Čutila


Kazuar ima dober vid. Kot večina drugih dnevnih (dnevno aktivnih) ptic ima dobro zaznavanje barv in je sposoben razlikovati kontraste, kot to počnejo ljudje.

Zdi se, da je sluh izjemno dober, saj ptice na splošno zaznajo vsiljivca, veliko preden ga opazijo.

Ptica ima različne klice. Ko ga motijo ​​v gozdu, običajno oddaja tiho brnenje. Če je še bolj ogrožena, se lahko to spremeni v grleno sikanje, saj ptica stoji zelo pokončno z dvignjenim perjem, da poveča videz velikosti.

Ko je zelo jezen in/ali bo napadel, spusti glavo z kljunom, obrnjen proti tlom, in proizvaja globoko brneče. Ob tem se pisana koža napihne in telo zadrhti.

Srečanja


Večino leta so kazuarji samotna bitja . Posamezniki zasedajo domača območja, vendar so njihova razporeditev in medsebojni odnosi zapleteni.

Če dominantna samica naleti na samca izven paritvene sezone, se iztegne in nemo strmi vanj, nakar ta pobegne. V gnezditveni sezoni samica sčasoma običajno tolerira prisotnost samca.

Pred parjenjem se samec premika okoli samice, njegovo grlo pa se trese in oteka, medtem ko tiho ropota.

Vzreja


Gnezditvene sezone so različne, vendar so običajno od junija do oktobra. Obstaja veliko teorij o tem, kaj spodbuja vzrejo. Ena od teorij je, da na sezono razmnoževanja vplivajo viri hrane.

Samica mora biti v odlični kondiciji, da lahko odloži več jajčec. Samice se lahko parijo z nekaj samci v sezoni, samci pa se lahko parijo z več kot eno samico hkrati.

Dve samici lahko ležita v istem gnezdu, čeprav ob različnih urah. Takoj po tem, ko samica odloži jajčeca neposredno na gozdna tla, odide in prepusti samcu, da inkubira jajca, ker sta spolni vlogi obrnjeni.

Zato mora biti tudi samec v najboljši kondiciji, da lahko inkubira jajca približno 50 dni in skrbi za zarod najmanj nadaljnjih 9 mesecev, dokler piščanci niso izgnani pri starosti 7–16 mesecev. Med inkubacijo samec redko zapusti gnezdo, razen da pije.

jajca


Jajca kazuara so velika približno 10 cm x 16 cm in tehtajo 500 – 600 gramov (enakovredno 10 kokošjim jajcem).

Imajo sijajni videz in so sveže zložene svetlo grahasto zelene barve.

Povprečna legla je tri do pet jajčec, samica pa jih odloži neposredno na gozdna tla. Samec sedi na jajcih v povprečju 50 dni in jajca nenehno obrača.

Piščanci


Novo izvaljeni piščanci so črno-krem črtasto progasti, z bledo rjavimi glavami in drobnimi pletenicami, vendar brez ovratnika. Vsi piščanci so si zelo podobni in je zelo težko prepoznati posameznike. Samec je zelo zaščitniški in v času nevarnosti se piščanci skrijejo pod njegov rep.

Starejši piščanci


Starejši piščanci ohranijo proge do 5. meseca starosti; proge nato zbledijo in do prvega leta so piščanci motno rjavi. Koža okoli vratu se začne barvati pri približno šestih do devetih mesecih.

Odrasel samec bo svoje piščance zapustil zaradi številnih razlogov, vključno z bližanjem nove sezone vzreje, smrti piščanca (zaradi česar samec zapusti druge); ali časi zelo puste hrane. Piščanci bodo prepuščeni sami sebi med 7. in 16. mesecem starosti.

Sub Adult


Poznamo dve skupini pododraslih:

  • Mladi pododrasli so lahko stari od 7 do 24 mesecev, odvisno od tega, kdaj so zapuščeni. Nimajo posebnih značilnosti in jih je težko identificirati posamično. Mlajši pododrasli imajo motno črno rjavo perje brez barve na vratu.
  • Starejši pododrasli so stari od 2 do 4 leta. Imajo črno perje, barve se razvijejo na vratu in zdaj raste kaša. Telesna rast je hitra, medtem ko sta rast kljuke in dolžina pletenice veliko počasnejša.

Odrasli


Odrasel kazuar zraste do višine približno 1,8 m, večina pa približno 1,5 m. Samice so težje in tehtajo do 60 kg, samci pa približno 35 kg.

Ko je kos popolnoma razvit, je perje črno in barve na vratu zelo značilne. Do starosti 4 – 6 let so še majhni. Kazuarji postanejo spolno zreli pri starosti približno 4 let.

  kazuar-3

Identifikacija spola


Težko je določiti spol kazuarjev, saj je perje samcev in samic podobno. Samica je na splošno večja od samca z večjim ovratnikom in svetlejšimi barvami vratu in glave.

Zdi se, da je dolžina zadnjičnega perja pri samcu daljša, kar bi lahko bilo povezano s potrebo po skrivanju piščancev pod njegovim telesom. Najbolj zanesljiv način za določitev spola kazuarja je opazovanje samca s piščanci, saj samec vedno vzgaja mlade piščance.

Identifikacija starosti


Prav tako je zelo težko oceniti starost odraslih kazuarjev. Domneva se, da so pri zelo starih pticah vratovi videti bolj nagubani in odtisi stopal večji. Znano je, da kazuarji v ujetništvu živijo do 40 let, medtem ko obstajajo nepotrjena poročila o posameznikih, ki v naravi dosežejo 60 let.

Dieta


Kazuarji so predvsem sadjejedi. Analizirani iztrebki so sestavljeni iz približno 99 % sadja in 1 % drugih predmetov, vključno s polži, črvi, škržati in občasnimi jajčnimi lupinami. Včasih so v iztrebkih našli ostanke mrtvih živali, vključno s podganami in pticami.

Predvideva se, da so pobrani kot mrhovina. V pustih časih pa bo ptica pojedla vse, kar je na voljo. Kazuari niso lovci. Hrano pobirajo z gozdnih tal, čistijo pa tudi plodove z grmovja in nizkih dreves. Čas, porabljen za iskanje hrane na območju, je odvisen od količine in kakovosti razpoložljivega sadja.

Študije so pokazale, da kazuar sam po sebi ni omejen na deževne gozdove.

Zdi se, da največja gostota populacije kazuarjev ni na območjih neprekinjenega deževnega gozda, temveč tam, kjer so zaplate deževnega gozda prepredene znotraj kompleksa vegetacijskih mozaikov, v katerih prevladujejo sklerofilni odprti gozdovi in ​​gozdni rodovi, kot so evkaliptus, akacija in melalevka.

Vendar je malo verjetno, da bi se populacije ali celo posamezne ptice lahko trajno ohranile v habitatih brez deževnega gozda, glede na njihove potrebe po hrani. Zdi se, da so območja brez deževnega gozda ključni življenjski prostor v določenih obdobjih leta.

Ustrezno je omeniti, da je največje obdobje plodov v deževnem gozdu od novembra do februarja, medtem ko je največje obdobje plodov za veliko odprtih gozdnih grmov od julija do oktobra, kar sovpada z gnezditveno sezono kazuarja (tj. od junija do oktobra).

Iskanje hrane


Odrasli kazuari lahko dnevno poiščejo hrano do 6 km. Pododrasli so v tem pogledu podobni odraslim, vendar se bolj oportunistično hranijo. Ko se piščanci prvič skotijo, sledijo dejavnostim samca. Če oče ne išče hrane zaradi jajca, ki je še ostalo v gnezdu, bo pobral palice in piščanci bodo posnemali.

Odrasel bo piščance naučil iskati hrano in jesti tako, da pobere sadje v kljunu in odlomi meso. Meso bo odpadlo in piščanec bo pojedel to in ne semena. Piščanci jedo veliko žuželk. Ko se piščanci starajo, se seznanijo z kraji, kjer vedo, da sta na voljo voda in hrana.

Po približno 7 mesecih so sposobni samostojno iskati hrano. Območje hranjenja ptic je spremenljivo, vendar ga je mogoče dobro opredeliti znotraj določenega celotnega območja. Zdi se, da se domači doseg na območju Mission Beach giblje med 0,5 kmē in 10 kmē.

Obseg hranjenja se spreminja letno, celo mesečno, odvisno od plodnosti vegetacije, ki je za ptice privlačna. Vendar se območje iskanja hrane nahaja znotraj domačega območja ptice. Iskanje hrane je odvisno od sezonske razpoložljivosti hrane, na primer, hranjenje bo potekalo na določenem območju za določeno sadje za ta čas v letu.

Kompleksni mozaik avtohtone vegetacije v Mission Beachu lahko zagotovi zapletene habitatne zahteve, ki so potrebne za podporo velike populacije ptic, tako da zagotavlja raznoliko bazo virov v različnih obdobjih leta in v obdobjih plodovanja pustega deževnega gozda.

Prebava


Kazuarji imajo 'nežen' prebavni sistem, ki semena, nepoškodovana in pogosto s še vedno pritrjenim mesom, prenese v kup komposta.

Vonj iz kupa očitno ščiti semena pred plenilci, kot so belorepe podgane, hkrati pa ohranja semena vlažna. Na ta način kazuarji 'obdelujejo' gozd in raznašajo le tista semena, ki so zanje koristna.

Ocenjuje se, da je 70 do 100 vrst rastlin skoraj v celoti odvisnih od kazuarja pri razširjanju semen.

To pomeni, da ima ptica ključno vlogo v ekologiji deževni gozdovi mokrih tropov vedno večja je zaskrbljenost, da bo gozd z izginotjem kazuarjev izgubil številne vrste rastlin in tudi druge živali, ki so odvisne od teh rastlin.

voda


Voda je za kazuare pomembna. Zdi se, da jim ni treba piti vsak dan, vendar mora domače območje vsebovati vir vode. Ptice pridobivajo vlago iz sadja, zato je pomembna kakovost in obilica sadja. Kazuari se kopajo, da se ohladijo.

Na primer: po ciklonu Winifred (1986) so nekatere odrasle osebe opazili sedeti pod vrtnimi škropilniki. Njihovo črno perje absorbira toploto, zato so bile ptice zaradi izgube listja in sence po ciklonu izpostavljene ekstremnim vročinam.

Počitek


Kazuarji so dnevni. Imajo večerna prenočišča, ki jih je mogoče prepoznati po prisotnosti perja in izpadanja, ter dnevna prenočišča, ki so prekrita s snopiči pandamusovih listov.