Okapi

Vir slike

The Okapi (Okapia johnstoni) je sesalec, ki živi v deževnem gozdu Ituri na severovzhodu Demokratične republike Kongo v osrednji Afriki.

Čeprav ima črtaste oznake, podobne tistim pri zebri, je bolj povezan z žirafa .

Domače le v deževnih gozdovih Ituri, je bilo do leta 1901 poznano samo lokalnim prebivalcem.



Značilnosti Okapija

Okapi so dolgi od 1,9 do 2,5 metra (8,1 čevljev) in so visoki od 1,5 do 2,0 metra (6,5 čevljev) na ramenih. Repi okapisov merijo od 30 do 42 centimetrov (12 do 17 palcev). Njihova teža se giblje od 200 do 250 kilogramov (465 do 550 funtov).

Žametu podoben plašč Okapisa je na splošno temno kostanjevo rjave ali škrlatno rdeče barve, z značilnim vzorcem vodoravnih črt, podobno kot pri zebrah, na zgornjih nogah. Te oznake naj bi mladim pomagale slediti svojim materam skozi gost deževni gozd.

Proge tudi pomagajo okapiju pri kamuflaži pred plenilci. Njihov spodnji del nog je bel, s temnimi podvezicami na sklepih. Nejasno konju podobna glava je na splošno svetlejša, s črnim gobcem in podprta z debelim vratom.

Okapi imajo velika ušesa, ki jim pomagajo odkrivati ​​plenilce, predvsem leoparde. Njihov črno/moder jezik je dolg in oprijemljiv. Tako Okapis kot Žirafe imajo zelo dolge, gibljive jezike, ki merijo približno 30 centimetrov (12 palcev).

Oba uporabljata jezik za odstranjevanje listov in popkov z dreves. Jezik okapija je dovolj dolg, da si žival lahko umije veke in očisti ušesa. Je eden redkih sesalcev, ki zna lizati lastna ušesa. Njihovo telo je nagnjeno, pri čemer je sprednji del precej višji od zadnjega. Samci okapijev imajo na čelu kratke, s kožo pokrite rogove, imenovane 'ossicones', ki se razvijejo med enim in petim letom starosti.

Okapi dieta

Okapi jedo drevesne liste in popke, travo, praproti, sadje in glive. Znano je, da so številne rastlinske vrste, s katerimi se hranijo okapi, strupene za ljudi.

Pregled iztrebkov okapije je pokazal, da se porabi tudi oglje iz dreves, ki jih je zažgala strela. Opazovanja na terenu kažejo, da potrebe po mineralih in soli okapisa izpolnjuje predvsem žveplena, rahlo slana, rdečkasta glina, ki jo najdemo v bližini rek in potokov.

Okapi Habitat

Okapi živijo na jasah in gozdnih območjih deževnega gozda, ki niso gosto z listjem. Okapi se prehranjujejo po ustaljenih, dobro uhojenih poteh skozi gozd. Živijo sami ali v parih mati-potomci. Okapiji imajo prekrivajoča se domača območja več kvadratnih kilometrov.

Domovi samcev so na splošno nekoliko večji od samic. Okapiji niso družabne živali in raje živijo na velikih, osamljenih območjih. To je povzročilo težave s prebivalstvom Okapi zaradi vse manjšega ozemlja, na katerem živijo.

Pomanjkanje ozemlja je posledica razvoja in drugih družbenih razlogov. Vendar se Okapiji v divjini medsebojno prenašajo in se kratek čas celo hranijo v majhnih skupinah.

Okapi imajo raje nadmorske višine od 500 do 1000 metrov, vendar se lahko povzpnejo nad 1000 metrov v vzhodnih gorskih deževnih gozdovih. Območje Okapi je omejeno z visokimi gorskimi gozdovi na vzhodu, močvirnimi gozdovi pod 500 metri na zahodu, savanami Sahela/Sudana na severu in odprtimi gozdovi na jugu. Okapi so najpogostejši na območjih Wamba in Epulu.

Okapi vedenje

Okapiji večinoma živijo dnevno (aktivni so čez dan) in so v bistvu samotarji, združujejo se samo zaradi razmnoževanja. Okapiji imajo več načinov komuniciranja o svojem ozemlju, vključno z dišečimi žlezami na vsaki nogi, ki za seboj puščajo katranu podobno snov, ki signalizira njihov prehod, kot tudi oznake z urinom. Samci ščitijo svoje ozemlje, vendar dovolijo samicam, da preidejo skozi njihovo področje, da si naberejo hrano.

Razmnoževanje Okapi

Okapi imajo obdobje razmnoževanja približno 14-15 mesecev in skotijo ​​enega samega mladiča. Mladi Okapi se skotijo ​​od avgusta do oktobra. Noseče matere se na porod umaknejo v gost gozd, nato pa novorojenček več dni leži skrit. Zdi se, da se mladiči ne vežejo na svoje matere in opazili so, da dojita dve različni samici.

Stanje ohranjenosti Okapi

Čeprav Okapi niso razvrščeni kot ogroženi, jih ogrožata uničevanje habitata in divji lov. Svetovno prebivalstvo je ocenjeno na 10.000 – 20.000. Naravovarstveno delo v Kongu vključuje stalno preučevanje vedenja in življenjskega sloga okapijev, kar je leta 1992 pripeljalo do ustanovitve rezervata divjih živali Okapi. Državljanska vojna v Kongu je ogrozila tako divje živali kot delavce za ohranitev v rezervatu.

V Epuluju, v središču rezervata, je pomembno središče za vzrejo v ujetništvu, ki ga skupaj upravljata Kongovski inštitut za varstvo narave (ICCN) in Gillman International Conservation (GIC), ki prejemata podporo drugih organizacij, vključno z Unescom, Frankfurtsko zoološko društvo in Wildlife Direct ter živalski vrtovi po vsem svetu. V rezervatu Okapi Wildlife Reserve deluje tudi Društvo za zaščito divjih živali.

Okapi zgodovina

Okapi so poznali že stari Egipčani. Kmalu po tem, ko so jo odkrili Evropejci, so v Egiptu odkrili starodavno izrezljano podobo živali. Evropejci v Afriki so leta slišali za žival, ki so jo poimenovali 'afriški samorog'.

Henry Morton Stanley je v svojem potopisu o raziskovanju Konga omenil nekakšnega osla, ki so ga domorodci imenovali 'atti', kasneje pa so ga učenjaki prepoznali kot okapi. Raziskovalci so morda videli bežen pogled črtastega hrbta, ko je žival bežala skozi grmovje, kar je privedlo do špekulacij, da je okapi nekakšna zebra iz deževnega gozda.

Okapi so zdaj razmeroma pogosti v živalskih vrtovih po Severni Ameriki in Evropi. Takoj po njihovem odkritju so živalski vrtovi po vsem svetu poskušali pridobiti Okapis iz narave. Te začetne poskuse je spremljala visoka stopnja umrljivosti zaradi težkega potovanja na tisoče milj z ladjo in vlakom. V zadnjih letih se je prevoz z letali izkazal za uspešnejšega.