Južna kratkorepa rovka

  Južne kratkorepe rovke

The Južna kratkorepa rovka (Blarina carolinensis) je majhen, siv, kratkorepi sesalec, po katerem je dobil ime. Njihov splošni videz je nekoliko podoben glodalcem, vendar je član reda Soricomorpha in ga ne smemo zamenjevati s članom reda Rodentia.

Značilnosti južne kratkorepe rovke

Južna kratkorepa rovka je po videzu zelo podobna severni kratkorepi rovki, le da je manjša, saj v dolžino meri približno 3–5 palcev in tehta približno 8 gramov. Rep rovke je vedno krajši od polovice glave in telesa. Njihova barva je sivkasto črna, včasih s srebrnkastim ali rjavkastim odlivom. Južna kratkorepa rovka ima štrleč gobec in kratka zunanja ušesa, ki so skoraj skrita z mehkim, gostim kožuhom.



Južne kratkorepe rovke so dobro prilagojene kopanju. Imajo močne, široke sprednje noge, ki so nekoliko večje od zadnjih tač. Kopljejo s kombinacijo prednjih nog, glave in nosu. V mehko zemljo se lahko zakopljejo s hitrostjo 30 centimetrov na minuto, kar je glede na njihovo majhnost velik dosežek.

Habitat južne kratkorepe rovke

Prednostni habitat južne kratkorepe rovke vključuje listnate ali iglaste gozdove, polja, travnate površine ob vodi, slana močvirja in vlažna odprta območja. Zdi se, da sta ustrezen pokrov in hrana pomembnejša pri določanju njihove prisotnosti kot vrsta prsti ali vegetacije.

Rovi južne kratkorepe rovke zasedajo dve različni ravni con. Ena raven je nekaj centimetrov pod zemljo ali včasih na tleh, druga raven pa nekoliko globlje na približno 40 – 60 centimetrov pod površino. Obe ravni sta združeni v neenakomernih intervalih. Večina rovov je narejenih pod hlodi in se včasih združijo z hlodom, ki je nato satov. Prednost imajo gnila lesena hloda, saj je s temi lažje delati.

Vedenje in prehrana južne kratkorepe rovke

Južne kratkorepe rovke so bolj družabne od Severne rovke . Burrows lahko vsebuje več posameznikov, ki delajo skupaj in se redko borijo. Nekateri samci in samice ostanejo tesno skupaj med sezono pred parjenjem.

Ta rovka je aktivna podnevi in ​​ponoči ter vse leto. Njihovo domače območje je 0,5 – 1,0 hektarja. Populacije so visoke do 25 na hektar, običajno manj. Južna kratkorepa rovka gradi lastne rove v zemlji ali snegu in uporablja tunele drugih živali. Vzletno-pristajalne steze se uporabljajo za shranjevanje hrane. Njihovo gnezdo je zgrajeno iz suhega listja, trave in dlak v premeru od 6 do 8 palcev pod hlodi, štori, skalami ali ruševinami.

Prehrana južnih kratkorepih rovk je sestavljena iz žuželk, prstanov, rastlinskih snovi, stonog, pajkovcev, mehkužcev, vretenčarjev in rakov. Znano je shranjevanje polžev za zimo. Slina je strupena in jo v rane plena vbrizgajo z zobmi. Strup južne kratkorepe rovke je dovolj močan, da ubije miši, vendar ni smrtonosen za ljudi.

Razmnoževanje južne kratkorepe rovke

Gnezditvena sezona te rovke traja od februarja do novembra, samice pa imajo 2 ali 3 legla na leto. Obdobje brejosti traja od 21 do 30 dni. Vsako leglo je sestavljeno iz dveh do šestih mladičev. Mladiči se gojijo v gnezdih iz trav in listja, skozi katera je dostopen skozi tunel. Gnezda za mladiče so veliko večja od njihovih počivajočih gnezd.

  Južna kratkorepa rovka

Strup južne kratkorepe rovke

Zanimiva značilnost južne rovke je strup, ki ga proizvajajo submaksilarne žleze in je prisoten v slini in se lahko vnese v rane, ki jih naredijo zobje. Injekcije 6 miligramov izvlečka, pripravljenega iz submaksilarne žleze, so dovolj močne, da ubijejo miši, vendar obstaja majhna verjetnost, da bi strup resno vplival na človeka.

Predatorji

Razmnoževanje južne kratkorepe rovke je potencialno visoko, zaradi česar je tudi njihov seznam plenilcev precej visok. Med znani plenilci so mlečna kača, črna kača, rdečerepi jastreb, rdečepeči jastreb, vrabec, širokokrili jastreb, pegasta sova , uhasta sova, uharica, uharica, uharica, uharica, lisica, podlasica in skunk . Verjetno bi lahko na seznam dodali še marsikaj drugega.