Želve

Izberite Ime Za Hišnega Ljubljenčka







  Želve

Želve so plazilci iz reda Testudines (vse žive želve spadajo v kronsko skupino Chelonia), katerih večji del telesa ščiti poseben kostni ali hrustančni oklep, razvit iz njihovih reber. Zgornji del oklepa se imenuje karapaks, spodnji pa plastron, tako kot pri želvi.

Lupina je prekrita s luskami, luskami, ki so narejene iz keratina (ista beljakovina, iz katere so narejeni naši nohti in nosorogov rog).

Red Testudines vključuje tako obstoječe (žive) kot izumrle vrste, najzgodnejše želve so znane izpred približno 250 milijonov let, zaradi česar so želve ene najstarejših skupine plazilcev in veliko starejša skupina od kuščarjev in kač. Danes živi okoli 300 vrst. Nekateri so zelo ogroženi. Želve so tako kot ostali plazilci ektotermne oziroma hladnokrvne, kar pomeni, da se njihova telesna temperatura spreminja z okolico.

Značilnosti želv

Želve se razlikujejo po velikosti glede na vrsto. Morske ali morske želve so običajno večje v primerjavi z ribniškimi ali kopenskimi želvami.

Želve so sposobne umakniti glavo in okončine v notranjost oklepa zaradi zaščite in spanja. Želve nimajo zob, imajo pa kljun, s katerim se rodijo. Tako kot želve nimajo zunanjih ušes, le dve majhni luknjici na straneh glave. Njihove nosnice se nahajajo blizu vrha glave, kar jim omogoča dihanje blizu vodne gladine, ne da bi morali dvigniti glave iz vode.

Ribniške želve imajo majhna, ploska stopala, ki so mrežasta. Večje želve, kot so morske želve, imajo velike široke plavuti, ki jih uporabljajo za drsenje po vodi. Ribniške želve imajo zelo okreten vrat in ga lahko zložijo v oklep v obliki črke S. Morska želva tega ne zmore.

Obstaja sedem vrst morskih želv:

Ploščata želva (atator depressus) – znan tudi kot avstralski ploskovratec in ustrezno poimenovan, ker je njegova lupina zelo ploščata. To želvo najdemo le v vodah okoli Avstralije in Papue Nove Gvineje v Tihem oceanu. Dolžina oklepa odraslih ploskih hrbtov je do 3,25 čevljev (99 centimetrov) in v povprečju tehtajo približno 198 – 200 funtov. Njegovo prehrano sestavljajo morske kumare, meduze, mehkužci, kozice, mahovnjaki, drugi nevretenčarji in morske alge.

Ploščata želva najraje naseljuje obalne vode, zalive, obalni koralni greben in travnate plitvine. Razmnoževanje poteka štirikrat na sezono in vsakič odloži povprečno 50 jajc. Jajca se inkubirajo približno 55 dni in mladiči so večji od večine vrst.

S populacijo le 20.280 gnezdečih samic je želva ploščata želva razvrščena kot kritično ogrožena. Grožnje vključujejo: uničenje gnezditvenih obal, onesnaženje oceanov, razlitja nafte, nabiranje jajčec in zapletanje v ribiške mreže in mreže za lov na kozice.

Želva Hawksbill (Eretmochelys imbricata) – ustrezno ime zaradi ozke glave in sokolovega kljuna. Ker je želva Hawksbill najbolj tropska od vseh morskih želv, jo najdemo v tropskih in subtropskih vodah Atlantskega oceana, Tihega oceana in Indijskega oceana.

Odrasli merijo 2-3 čevlje v dolžino in tehtajo okoli 100-150 funtov. Želve Hawksbill običajno najdemo okoli obalnih grebenov, skalnatih območij, estuarijev in lagun. Njihova prehrana je sestavljena iz spužev, anemonov, lignjev in kozic. Njihov jastrebu podoben kljun jim omogoča iskanje hrane v razpokah koralnih grebenov. Hawksbill želve gnezdijo 2-3-krat na leto in v povprečju odložijo 160 jajc na čas. Jajca se inkubirajo 60 dni.

Želva Hawksbill je razvrščena kot kritično ogrožena, saj je preživelo le 22.000 gnezdečih samic. Njihova glavna grožnja je nabiranje njihove cenjene lupine za okrasje za lase in izdelavo nakita.

Zelena morska želva (Chelonia mydas) – je dobila ime po zeleni barvi maščobe pod lupino. Dolžina oklepa odraslih je 3,5 do 4 čevlje (76 – 91 centimetrov) in tehtajo 300 – 400 funtov. Zelena želva je največja v družini Cheloniidae.

Največja zelena morska želva, ki so jo kdaj našli, je bila dolga 5 čevljev (152 centimetrov) in težka 871 funtov (395 kilogramov). Zelenomorske želve so rastlinojede živali in njihova prehrana se med rastjo spreminja. Ko so dolgi manj kot 10 centimetrov, ponavadi jedo črve, majhne raki , vodni žuželke , trave in alge. Ko zrastejo več kot 10 centimetrov, se njihova prehrana spremeni samo v travo in alge. Fino nazobčane čeljusti jim pomagajo trgati rastlinje. Redko jih opazimo v odprtih vodah, njihovi najljubši habitati pa vključujejo obale, zalive in zaščitene obale, zlasti na območjih z morsko travo v zmernih in tropskih vodah po vsem svetu.

Zelenomorske želve gnezdijo 2-3-krat na leto s povprečno 115-120 jajci na gnezdenje. Inkubacija je 60 dni.

Z 88.550 gnezdečimi samicami jih uvrščamo med ogrožene vrste. Glavne grožnje vključujejo nabiranje jajc in hrane. Drugi deli zelene želve se uporabljajo za usnje, majhne želve pa so včasih polnjene za zanimivosti.

Usnjena želva (Dermochelys coriacea) – poimenovan po svoji edinstveni lupini, ki je sestavljena iz plasti tanke, trde, gumijaste kože, okrepljene s tisoči drobnih kostnih ploščic, zaradi česar je videti 'usnjato'. Usnjata želva meri od 4 do 6 čevljev (121–183 centimetrov) v dolžino in tehta od 550 do 1545 funtov (250–700 kilogramov).

Največja usnjata želva, kar so jih kdaj zabeležili, je bila skoraj 10 čevljev (305 centimetrov) od konice kljuna do konice repa in je tehtala 2019 funtov (916 kilogramov). Z nežnimi, škarjastim čeljustmi se usnjate želve prehranjujejo izključno z meduzami. Njihove čeljusti bi poškodovalo kar koli drugega kot prehrana z mehkimi živalmi. Prav neverjetno je, da lahko tako veliko in aktivno bitje preživi na dieti meduz, ki so sestavljene večinoma iz vode in se zdijo slab vir hranil.

Usnjate želve najdemo predvsem v odprtem oceanu, daleč na severu do Aljaske in daleč na jugu do južne konice Afrike. Ta močna želva lahko preplava na tisoče milj proti najmočnejšim tokovom.

S samo 35.860 gnezdečimi samicami je usnjata želva razvrščena kot ogrožena. Grožnje vključujejo onesnaženje morja, pri čemer balone in plastične vrečke zamenjajo za meduze in jih želve nato pojedo.

Želva Kemps Ridley (Lepidochelys kempii) – ta želva, imenovana po svojem odkritelju Richardu Kempu, meri 2 metra v dolžino in tehta približno 100 funtov. Želve Kemps Ridley imajo močne čeljusti, ki jim pomagajo zdrobiti in zmleti rake, školjke, školjke in kozice. Radi jedo tudi ribe, biti ježki , lignji in meduze.

Najdemo jih okoli Mehiškega zaliva in v tropskih vodah v severozahodnem Atlantiku, njihovi najljubši habitati pa so plitve vode s peskom in blatnim dnom. Gnezdi 2- do 3-krat na sezono in v povprečju odloži 110 jajc na sejo. Inkubacijska doba je 55 dni. Želvo Kemps Ridley, ki je navedena kot ogrožena, saj je preživelo le 2500 gnezdečih samic, pogosto ubijejo zaradi mesa in drugih izdelkov. Zbiranje jajc je tudi druga velika nevarnost.

Morska želva Olive Ridley (Lepidochelys olivaceaf) – morska želva Olive Ridley, imenovana po olivno zelenem oklepu, meri v dolžino oklepa 2 do 2,5 čevljev (62–70 centimetrov) in tehta 80–100 funtov. Na splošno ga najdemo v obalnih zalivih in estuarijih v tropskih in subtropskih vodah Tihega, Indijskega in Atlantskega oceana.

Kot vsejeda morska želva Olive Ridley običajno išče hrano ob obali, vendar se lahko potopi do globine 500 čevljev, da bi se prehranjevala z raki, ki živijo na dnu, kot so kozice, rakci in mehkužci. Prav tako se hrani ribe . Močne čeljusti morske želve Olive Ridley pomagajo zdrobiti oklepe plena. Te želve gnezdijo vsako leto, dvakrat na sejo. Samice v vsako gnezdo odložijo več kot 105 jajc. Vsaka legla jajc zahteva 52 – 58 dni inkubacije.

Z 800.000 gnezdečimi samicami je želva Olive Ridley razvrščena kot ogrožena in bo morda v bližnji prihodnosti postala ogrožena. Grožnje za preživetje vključujejo nabiranje odraslih osebkov in jajčec, izgubo gnezditvenih habitatov in ulov v komercialnem ribolovu.

Želva kareta (Caretta caretta) – ta želva, ustrezno poimenovana po svoji izjemno veliki glavi, meri 2–3 čevlje v dolžino in tehta do 350–400 funtov. Želva kareta je mesojeda in se prehranjuje predvsem s školjkami, podkovnjaki, školjkami, školjkami in drugimi nevretenčarji. Njihove močne čeljusti jim pomagajo zdrobiti lupine.

Najljubši habitati želve karate so obalni zalivi in ​​estuariji, pa tudi v plitvih vodah ob epikontinentalnih policah Atlantskega, Tihega in Indijskega oceana. Glavate želve najdemo predvsem v tropskih in zmernih vodah po vsem svetu. Gnezdijo 2-3-krat na leto, pri čemer položijo 4-7 gnezd na sezono v razmiku 12-14 dni. Samice v povprečju odložijo 100 – 130 jajčec v vsako gnezdo. Jajca se inkubirajo približno 60 dni.

S 44.500 preživelimi gnezdečimi samicami je želva karata razvrščena kot ogrožena, z možnostjo, da bo v bližnji prihodnosti postala ogrožena. Njihova največja grožnja je izguba gnezditvenega habitata zaradi obalnih območij ter onesnaževanja morja in človekovih motenj.