Sivi volk

Vir slike

The Sivi volk (Canis Lupus), znan tudi kot 'lesni volk', je največji v družini divjih psov. Sivih volkov je bilo nekoč v izobilju in so bili razširjeni po Severni Ameriki, Evraziji in Bližnjem vzhodu.

Vendar zaradi dejavnosti, povezanih s človekom, kot sta uničevanje habitata in pretiran lov, sivi volkovi zdaj zasedajo le del svojega nekdanjega območja.

Sivi volk je v skladu z Zakonom o ogroženih vrstah iz leta 1973 uvrščen med ogrožene vrste, saj ga še naprej lovijo na številnih območjih sveta kot domnevno grožnjo živini, ljudem in tudi športu.



Kot izjemno prilagodljive živali sivi volkovi običajno živijo v gorah, gozdovih zmernega pasu in na travnikih.

Značilnosti sivega volka

Sivi volkovi imajo sivo dlako (od tod tudi njihovo ime) z vmesnimi rumenimi in pekočimi pikami, ki pronicajo skozi dno njihovega gostega kožuha. Njihov plašč ima nekakšen 'grizel' videz.

Odrasli sivi volkovi tehtajo okoli 75 – 125 funtov. Samci sivih volkov so večji od samic in lahko v nekaterih primerih celo tehtajo do 175 funtov. Sivi volkovi stojijo med 27-32 palcev na ramenu.

Volkovi so lahko zaradi njihove dolge dlake videti veliko večji, kot so. Pozimi, ko je njihov kožuh popolnoma odrasel, je lahko njihov kožuh na hrbtu in bokih dolg tudi 2–2,5 cm. Lasje v njihovi grivi so lahko dolgi od 4 do 5 centimetrov in ko stojijo pokonci, se zaradi tega zdijo višji.

Dolžina sivega volka se giblje med 50 in 70 centimetrov od konice nosu do konice repa. Tretjina te dolžine je dolžina njegovega repa.

V primerjavi z velikim psom ima volk ožje oprsje in daljše noge. Ker so njihove oprsje ozke, so njihove leve in desne sledi bližje skupaj kot pri psih.

Sivi volkovi imajo zelo močne čeljusti. Volkovi imajo skupaj 42 zob. Te sestavljajo: 12 sekalcev, 4 kanini, 16 predkočnikov in 10 kočnikov in kočnikov. Pasji zobje volka so lahko dolgi tudi 1 cm.

Zobje volka so izjemno ostri, močni in rahlo ukrivljeni. To jim omogoča, da zgrabijo svoj plen v zobe in prežvečijo do mehkega mozga v kosteh. Pomaga tudi volku, da poje skoraj ves svoj plen in pusti zelo malo odpadkov.

Volčje šape se zlahka premikajo po najrazličnejših terenih, zlasti po snegu. Med prsti na nogi je rahla mreža, ki omogoča volkovom lažje premikanje po snegu kot razmeroma oviran plen.

Volkovi so prstasti, zato relativna velikost njihovih stopal pripomore k boljši porazdelitvi teže na zasneženih površinah. Sprednje tace so večje od zadnjih tac in imajo peti prst, rosni krempelj (krempelj, ki raste višje na nogi, tako da se žival, ko stoji, ne dotika tal), ki ga na zadnje tace.

Ščetinaste dlake in topi kremplji izboljšajo oprijem na spolzkih površinah, posebne krvne žile pa preprečujejo, da bi blazinice tac zmrznile.

Populacija sivega volka

Danes je v parku Yellowstone več kot 300 volkov, v Idahu pa več kot 500. O ponovni naselitvi volkov še vedno potekajo razprave in včasih se razgrevajo glede že vnesenih volkov in možnosti ponovne naselitve novih.

S pogajanji med živinorejci in zagovorniki divjih živali je bila ponovna naselitev volkov velik uspeh in doseženi so bili cilji glede obnovitve števila. Vendar pa ponovna uvedba še vedno predstavlja ostro ločnico med industrijo in okoljevarstveniki.

Reprodukcija sivega volka

Volkovi se parijo od januarja do marca. Nosečnost volkulje traja 63 dni. Povprečno leglo je od 4 do 7 mladičev. Ob rojstvu imajo volčji mladiči temnejšo dlako in modre oči. Njihove oči se bodo spremenile v rumeno-zlato ali oranžno barvo, ko bodo mladiči stari 8 – 16 tednov.

Čeprav je izjemno nenavaden, je možno, da odrasel volk obdrži svoje modre oči. Volkovi lahko živijo od 8 do 13 let. V naravi sivi volkovi živijo približno 6 do 8 let, včasih pa tudi do 13 let. V živalskih vrtovih lahko sivi volkovi živijo do 17 let.

Dieta sivega volka

Sivi volkovi so mesojede živali. Njihova naravna prehrana je izključno meso in pogosto plenijo živali, ki so večje od njih, vključno z jeleni, los , karibu , los , bizon in mošusni volovi ter majhne živali, kot so bober, zajci in drugi majhni glodavci.

Obnašanje sivega volka

Sivi volkovi živijo v tropu, ki ima zapleteno družbeno strukturo, ki vključuje razmnoževalni odrasli par (alfa samca in samico) in njihove potomce. Hierarhija prevladujočih in podrejenih živali znotraj krdela mu pomaga, da deluje kot enota. Volkovi se sporazumevajo z označevanjem vonja, vokaliziranjem (vključno s tuljenjem), obrazno mimiko in položajem telesa. (Za več informacij glejte Vedenje volka ).

Območje sivega volka

Danes se je območje sivega volka zmanjšalo na naslednja območja Združene države : Aljaska, Idaho, Michigan, Minnesota, Montana, Wisconsin in Wyoming. Sive volkove lahko najdemo tudi v Aljaska , Kanada , tako dobro, kot Rusija in nekaj vzhodnoevropskih držav. Mehiški volkovi so bili ponovno naseljeni v Novi Mehiki in Arizoni.

Habitat sivega volka

Zgodovinsko gledano imajo sivi volkovi največji obseg med vsemi kopenskimi sesalci, razen ljudi. Sivi volkovi so živeli v vseh habitatih na severni polobli, razen v tropskem gozdu. Sivi volkovi običajno zasedajo gozdove, tundre in travnate ravnice ter puščave in gore.

Grožnje sivemu volku

Nezakonit odstrel sivih volkov je postal velika grožnja njihovemu preživetju. Druga resna težava je vdor človeka na ozemlje volkov, kar povzroči izgubo življenjskega prostora volkov.

Status ohranjenosti sivega volka

Obstaja veliko programov in organizacij za ohranjanje volkov, ki trenutno potekajo in poskušajo zaščititi volkove po vsem svetu.

Več člankov, ki omenjajo sivega volka

Anatomija volka

Vzhodni volk

Etiopski volk

Evrazijski volk

Arktični volk